Aszalt gyümölcs házilag. Tippek és tanácsok kezdőknek (is)

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

A nyár egyelőre még nem tért nyugovóra, de idén sem tart örökké. A meleg napok ízét azonban majd később is felidézheti, például asztalt gyümölcsök segítségével. Ezzel egyébként egy nagy adag egészséges energiaforrásra és nassolnivalóra is szert tesz.

 

Eszközök

Az aszalás egyik különleges előnye az, hogy nem feltétlenül igényel semmiféle eszközt. Viszont, amennyiben egyszerűbben és gyorsabban szeretne dolgozni, valamint növelné a tökéletes eredmény esélyét, ajánlott egy-két szerszám használata.

Bizonyára nem meglepő, hogy szüksége lesz késre. Olyan típusút válasszon, amellyel a lehető legvéknyabb és legegyenletesebb darabokat tud majd szeletelni. Ezzel jelentősen csökken a száradási idő, sőt, az egyenletes aszalást is biztosítja. A kerámiakések nagyon élesek és könnyen tisztíthatók. Ideálisak a puha gyümölcsök, például az eper vagy a szőlő szeleteléséhez.

 

A gyümölcsszárító nagyon nagy segítséget jelenthet. Ez a praktikus eszköz eltávolítja a nedvességet a gyümölcsökből, zöldségekből és más élelmiszerekből, tehát a párolgás elve szerint működik. Ezáltal meghosszabbodik az eltarthatóság, és a legtöbb vitamin és ásványi anyag is megmarad.

Sok modern sütő rendelkezik szárító funkcióval, amely lehetővé teszi a gyümölcsök alacsony hőmérsékleten történő aszalását. Ám régebbi készülékkel sem lehetetlen, ha alacsonyabb hőmérsékletre (50-100 °C) állítja. Használjon alacsony peremű tepsiket vagy perforált tálcákat, hogy a levegő keringhessen. A sütőpapír megakadályozza, hogy a gyümölcs leragadjon, megkönnyítve ezzel a tisztítást.

Végül ne feledkezzen meg az aszalt gyümölcs helyes tárolásáról sem. A légmentesen záródó tárolóedények segítenek megőrizni a frissességet és az ízt.

 

A gyümölcs kiválasztása

Mindenképpen szeretne aszalni, csak még nem tudja, hogy mit? Amennyiben még nincs semmilyen tapasztalata, kezdje olyan gyümölccsel, amelynek alacsonyabb a víztartalma és szilárdabb az állaga. Ilyen például az alma és a körte, ezek vékonyra szeletelve egyenletesen és gyorsan száradnak. A szilva szárítása is egyszerű, mivel természetes magasabb cukortartalma segít megőrizni az ízeket és állagát. Az őszibarack és a nektarin szintén édesebb, akárcsak a cseresznye - ezeknél a gyümölcsöknél először persze el kell távolítani a magokat. Nem feltétlenül szezonális gyümölcs a legjobb választás, könnyen kísérletezhet ananásszal és banánnal is. Mindenesetre olyan gyümölcsöt válasszon, amely teljesen érett, de nem túl puha vagy túlérett. Semmiképpen sem legyen sérült, rothadt vagy penészes.

 

Elkészítés

„Felvágom és aszalom.” Igen, tényleg ez a két lépés a legfontosabb. Ám nem árt az sem, ha szentel egy pár percet a felkészülésre is. Kezdje azzal, hogy folyó víz alatt eltávolítja a szennyeződéseket és a növényvédő szereket. Ezután papírtörlővel szárítsa meg a gyümölcsöt, esetleg hagyja szabadon lecsöpögni. Szeletelje fel szabályos, körülbelül fél centis szeletekre, ezzel biztosítva az egyenletes száradást. Bizonyos fajták esetében a magvakat is el kell távolítania.

A barnulás megelőzése érdekében a gyümölcsszeleteket 5-10 percig áztassa citromos vízben (1 evőkanál citromlé 1 csésze vízhez). Ezután óvatosan törölje szárazra. A gyümölcsöt blansírozhatja is úgy, hogy 30 másodperc-1 percig forró vízbe meríti. Ez különösen ajánlott a magas C-vitamin-tartalmú fajták, például az eper, a sárgabarack vagy az őszibarack esetében.

Ha szeret papíron és pontosan tervezni, ez itt előnyt jelent. A gyümölcsök szárítása a gyümölcs fajtájától és az aszalási módszertől függően több órát is igénybe vehet. Tervezze tehát a napját úgy, hogy rendszeresen ellenőrizni tudja az aszalás előrehaladtát.

 

A képek forrása: Unsplash

Cookies