Hogyan csinálják a séfek? A grillezés apró trükkjei

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

Egy kerti grillezés a családdal és barátokkal sohase szól az étkezésről csupán. De ha már szerepet kapnak az ételek, miért ne készülhetnének el úgy, hogy különleges gasztronómiai élményt jelentsenek? Pánikra nincs ok még akkor sem, ha a konyhában nem mozog nagyon otthonosan. Ebben a cikkben talál egy pár olyan trükköt, melyek a séfek tarsolyából gurultak ki.

 

Az élelmiszer minősége

Megtalálni az egyensúlyt a kedvező ár és a minőség között nem éppen egyszerű feladat. Ha mindenképpen el kell döntenünk, melyik oldalra billenjen a mérleg nyelve, akkor a minőség mellett tesszük le e voksunkat. Ha szükséges, akkor a mennyiség rovására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább vásároljon kevesebb húst vagy zöldséget, hiszen elsőrendű áru esetében egy kisebb adag is ki tudja elégíteni még a szigorúbb gasztronómiai elvárásokat is. A friss, jó minőségű húsok, halak és zöldségek ízben gazdagabbak és szaftosabbak, és ezek a szempontok a grillezéssel még jobban érvényesülnek. Ezenkívül egyenletesebb elkészítést és kellemesebb állagot biztosít az igényesebb alapanyagokra jellemző jobb textúra. Végül, de nem utolsósorban, a minőségi élelmiszer minimálisra csökkenti az egészségre káros hatások kockázatát. Ugyanez vonatkozik magára a grillsütőre is. Bár azt mondják, hogy egy jó szakács „kövön is tud főzni”, ezt az állítást nem tartjuk százszázalékosan igaznak. A segédeszközöknek kulcsszerepük van abban, hogy milyen lesz a grillezés végeredménye, legyen szó akár az ízről, vagy az esztétikai élményről.

 

A megfelelő idő

Jobb végeredményt érhet el, ha néhány összetevőt vagy fogást hamarabb készít el, akár egy nappal korábban. Ez mindenképpen vonatkozik a húsokhoz és a zöldségekhez készült pácokra. A profi séfek ezeket akár 24 órán át is a hűtőben pihentetik, hogy az ízek összeérjenek és átjárják az élelmiszert. Erre a célra javasolt az üvegedényeket használata. Ez az anyag ugyanis nem lép reakcióba a páccal, és nem módosítja az ízét. A majonézes salátáknak is szükségük van némi időre, mivel az ízek lehűlve fognak érvényesülni.

 

Kedvező hőmérséklet

A séfek, tapasztalataiknak és tehetségüknek köszönhetően, a hőmérsékletet is képesek a végeredmény minőségének fokozására használni. Mivel ez nem egy receptes blog, ebben a cikkben nem térünk ki az egyes alapanyagoknak megfelelő hőmérsékletről. Ám azt eláruljuk, hogyan játszhat vele és milyen módon lehet a segítségére. Ajánljuk például az előmelegítést. Az étel így a grillrácsra helyezés után azonnal elkezdjen sülni, ami segít megőrizni a szaftosságát, valamint megakadályozza, hogy a grillrácshoz tapadjon. Jól jöhet egy hőmérő is, mely nemcsak a jobb ízt biztosítja, hanem csökkenti annak a veszélyét, hogy nem elegendően átsült húst fog fogyasztani. Arról se feledkezzen meg, hogy ha a séfszakácsok grilleznek, akkor ennek a tevékenységnek szentelik a figyelmük zömét. Azaz, a grill hőmérsékletét figyelje folyamatosan és változtassa szükség szerint.

 

A forgatás művészete

Bár a kísértés nagyon nagy lehet, álljon ellen, és ne forgassa az alapanyagokat a grillen túl gyakran. Ha hússal dolgozik, a legtöbb esetben teljesen elegendő csak egyszer átfordítani. A grill fedele így szinte az egész sütés alatt zárva maradhat. A gyakori mozgatás ahhoz vezethetne például, hogy a hús
egyenetlenül sül meg, esetleg kiszárad. De a forgatást ne vigye túlzásba a zöldségeknél se, mert ez a szétesésükhöz vezethetne. A megfelelő idő akkor jön el, amikor ez egyik oldal nagyon gyorsan kezd el sülni. Kisebb darabok grillezésénél használjon grillrácsot vagy grillkosarat. Ezekkel a segédeszközökkel egyszerre fordíthat meg egy egész adagot, aminek köszönhetően minden oldalról egyenletesen sül meg.

 

A fényképek forrása: Pexels

Cookies