Hogyan készüljünk fel a grillszezonra? Tippek kezdőknek (is)

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

Esti pihenés a családdal egy hosszú nap után, hétvégi baráti összejövetel – az ilyen ötletek szinte
mindig örömteli eseményekhez vezetnek. Mindent lehet fokozni, például egy csipetnyi
gasztronómiával, jó időben a szabad ég alatt, természetesen. A következő lépés már csak az, hogy
az elképzelést valóra váltsuk. Előtte viszont készüljünk fel helyesen.

 

Tisztaság nélkül egy tapodtat se

Kérünk egy nagyon őszinte választ: mennyi időt szentelt a grill tisztításának közvetlenül azelőtt, hogy
téli álomra helyezte? Csak semmi pánik. Amit tavaly elmulasztott, azt az új szezon kezdetén
bepótolhatja. A rácsok és a rostélyok zsírtalanítása elengedhetetlen, a feladat elvégzéséhez
használjon durvább kefét és puha szivacsot egyaránt. Amíg ezek a részek száradnak, ugorjon be a
konyhába növényi olajért, majd dörzsölje be vele a száraz rácsokat és rostélyokat. Ne felejtse el
eltávolítani a régi hamut sem, amely akadályozhatná a levegő szabad áramlását.

 

A készletek feltöltése

Úgy tűnhet, hogy a grill kitisztításával és a hozzávalók megvételével már készen is van a grillszezonra
való felkészülés. Ez azonban nem teljesen igaz. Ha nincs elég „üzemanyag”, csak nehezen jön létre
egy problémamentes grillezés. Ezért győződjön meg róla, hogy a szén és brikett készletei nem
hiányosak, esetleg, gázgrill esetén, hogy teli van-e a gáztartály. Azt is ellenőrizze, hogy a készletei
készen állnak-e azonnali használatra.
Kulcsfontosságú a tárolás. A szenet és a fát tartsa száraz helyen, védve a nedvességtől. Ha a készlet
nagyon nagy, jól jöhet egy pár lezárható konténer vagy műanyag zacskó. A gáztartályokat közvetlen
napfénytől és nagyon magas hőmérséklettől védett helyen tárolja.

 

Konyhai eszközök a konyhán kívül is

Nézzen utána, hogy rendelkezésére áll-e minden olyan segédeszköz, amely nélkül a grillezés nem
nagyon mehetne végbe simán. Elsősorban szüksége lesz valamire, amire ráteszi az ételt, erre a célra a
grillrács felel meg, de kisebb darabok, például zöldségek, garnélarák, halak vagy apró húsdarabok
elkészítéséhez a tepsi vagy a tálca. A lapát, csipesz/fogó, villa a grillen lévő ételek mozgatására
szolgál. Egyes hozzávalók és receptek esetében jól jöhet a fólia és a nyárs is. Sok tapasztalt grillező
ecsetet használ a pácok és mártások felviteléhez. Ha az ételek elkészítésénél nem az intuícióira
hagyatkozik, hasznos lesz, ha beszerez egy húshőmérőt is.

 

A terület előkészítése

A grillezés természetesen nem csupán a főzésről és az evésről szól, hanem a szórakozásról, valamint a
családdal és barátokkal való együttlétről is. Persze helyet kínálhat a gyepen is. Ám ha a természettel
való közelségre nem vágyik ilyen nagy mértékben, alakítson ki egy étkezősarkot a teraszon vagy a
napernyő alatt. Szüksége lesz kerti bútorokra, néhány pokrócra és valamilyen világítótestre. Ez a hely
ideális esetben közel van a grillsütőhöz, hogy ne kelljen a fél kerten át futkározni a tálcákkal és tányérokkal. Győződjön meg arról, hogy a grillsütő környékén nincsenek veszélyes tárgyak, például
száraz gallyak vagy papír, amelyek könnyen lobbanhatnának lángra.

 

Új grillre van szüksége?

Semmi sem örök, a grillsütő sem. Amennyiben a kora meghaladja a 10 évet, célszerű lehet egy csere.
Az idősebb darabok hajlamosabbak lehetnek a rozsdásodásra és könnyebben sérülnek. Ami még
fontosabb, nem biztos, hogy 100%-os hatékonysággal működnek. Hasonló indok lehet a sérülés vagy
a nem megfelelő méret.
Egy új grill kiválasztásánál el kell döntenie, milyenre van igazán szüksége és mit részesít előnyben.
Szén, gáz, elektromos? Kicsi, nagy? Valamint nézzen utána annak is, hogy az adott modell milyen
funkciókkal képes megkönnyíteni a grillezést.

A fényképek forrása: Pexels

Cookies