Hogyan tartósítsuk a gombát? Tippek és tanácsok kezdőknek (is)

FŐOLDALBLOG
Tanácsok

Szeret gombázni? Sajnos nincs ötletünk, hogyan is lehetne megfelelő körülményeket teremteni télen is ehhez a kedvteléshez, ám azt nagyon is jól tudjuk, hogy lehet megőrizni az ízét – és ez nem egy költői metafora. Ebben a cikkben arról lesz szó, milyen módon lehet eltenni a gombát a hidegebb napokra.

 

Savanyítás

A savanyítás azt jelenti, hogy a friss gomba speciális lébe kerül, amely általában ecetet, sót, cukrot és különböző fűszereket tartalmaz. (A só és az ecet mennyiségére ügyelni kell, nehogy túl sós vagy túl savanyú legyen az eredmény.) Ezután kerül sorra a sterilizálás, így a gomba tartósítva van, és több hónapig vagy akár évekig is eltartható.

A savanyított gomba nagyon ízletes köret lehet húsokhoz, előételekhez, de salátákba is illik. Bár ez a módszer picit több időt és türelmet igényel, az eredmény nagyon finom elégtételt jelent. Különféle gombákat savanyíthat, például a vargányát vagy a tinóru több fajtáját is. Az a lényeg, hogy mindig friss és ép legyen, bármiféle sérülés nélkül.

 

Befőzés

A befőzés nagyon hasonlít a savanyításhoz. Azonban míg a savanyításnál a gomba lében pácolódik, a befőzésnél a saját levében sterilizálódik. Ez magas hőmérsékleten történik, általában kuktában.

Ezt a módszert többfajta gombafélénél alkalmazhatja, ugyanúgy, mint a savanyításnál, itt is főleg a tinóruknál vagy a vargányánál. Válogasson friss, egészséges darabokat a rothadás bármilyen jele nélkül. Befőzés előtt előfőzheti a gombát, ami segíthet eltávolítani a keserű mellékízt és jobban tartósítani.

Befőzéssel nagyon különleges ízt kölcsönöz a gombának, a végeredmény azonban elsősorban a fajtától függ.

 

Szárítás

Szárítás során a gombából eltávozik a nedvesség, ami jelentősen meghosszabbítja az eltarthatóságát. Akár több évig is eláll így anélkül, hogy elveszítené ízét és aromáját. A szárítási folyamat koncentrálja az ízeket, aminek köszönhetően a szárított gomba ízletesebb lesz, mint a friss. Szinte az összes ehető gomba alkalmas erre a módszerre, de a leggyakrabban a csiperkegombát, a rókagombát, a vargányát vagy a tinórut szárítják.

Többféleképpen száríthat. Klasszikus módszer, hogy a gombát a napra teszi, ez főleg kisebb adaggal működik jól. Vékony szeleteket vágjon, és ezeket helyezze egy szitára vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. A legmodernebb módszer a gyümölcsszárító használata, amely biztosítja az egyenletes szárítást. Ha nincs ilyen eszköze, akkor a sütőben, sőt, akár a mikrohullámú sütőben is sikerülhet.

 

Fagyasztás

A fagyasztás nagyon gyors és egyszerű módja a tartósításnak, mellyel megőrizheti a gomba frissességét. Hiszen csak annyit kell tennie, hogy megtisztítja, felvágja és sós vízben blansírozza. Miután kihűl, tegye fagyasztózacskókba vagy tárolóedényekbe, majd rakja el a fagyasztóba. Több hónapig is eláll így.

A fagyasztott gombát közvetlenül, felolvasztás nélkül rakhatja az ételekbe. Különösen jó ízt hoz létre levesekben, mártásokban vagy rizottóban. Ez a módszer megőrzi az ízt, a textúrát és a tápanyagokat anélkül, hogy tartósításra vagy előzetes előkészítésre lenne szükség. A különböző gombafajták, mint például a laskagomba, a tölgy, a vargánya vagy a tinóruk alkalmasak a fagyasztásra.

 

A fényképek forrása: Unsplash

 

Cookies